Hvilken internethastighed skal jeg bruge?

Sebastian Raphael Riis 06/02-2017

En god internetforbindelse og en tilfredsstillende hastighed er alfa omega, når det kommer til internet i hjemmet. Men der er ingen grund til at betale for en unødig høj hastighed, hvis du kan klare dig med mindre.

Hvilken hastighed har jeg brug for?

Brug billedet nedenfor til hjælpe dig med at finde ud af hvilken hastighed, der er bedst for dig.
 


 

Sammenlign bredbånd i dag på Samlino.dk, og find det bedste bredbån til dine behov her, samt hvad der er tilgængeligt på din adresse!

Internet med en hastighed på 2 Mbit/s

 

I den laveste ende af skalaen finder man en downloadhastighed på 2 Mbit/s. Med denne hastighed kan du tjekke mails og nyheder uden problemer, men internet hastigheden er ikke velegnet til tungere dataaktiviteter såsom streaming af videoer og musik. Skal forbindelsen bruges af flere computere samtidig, skal du ligeledes op i en højere internethastighed. Dette skyldes at en hastighed på 2 Mbit/s kun tilbydes via DSL, som har en begrænset båndbredde. Dette betyder at jo flere computere som er på samtidig, jo langsommere vil internettets hastighed blive.

Internet med en hastighed på 10 Mbit/s

Denne internethastighed kan sagtens dække dit behov for at surfe og streame musik, også selvom internetforbindelsen bruges af 2-3 computere på samme tid. Hvis I er flere end tre om at bruge internettet til tunge opgaver såsom videostreaming eller Skype på samme tid, så bør du overveje en højere internethastighed. Denne forbindelse bliver ofte leveret igennem ADSL. Det er muligt at få ADSL, hvis du har et telefonstik i din husstand.

Internet med en hastighed på 20 Mbit/s

Internethastigheden på 20 Mbit/s er populær, da den kan bruges til aktiviteter, såsom streaming og download af filer, på 5-6 enheder samtidig. Er man en familie, som bruger den samme internetforbindelse – ofte samtidig – er denne internethastighed altså ideel. Dog kan hastigheden blive begrænset, hvis en eller flere af brugerne downloader store filer.

 

Internet med en hastighed på 50 Mbit/s

Hvis I som familie anvender internettet til mange, meget datatunge aktiviteter på nettet samtidig, er denne internethastighed den rette for jer. Eksempler på datatunge aktiviteter er download af store filer og streaming af tv i høj kvalitet. Det er dog vigtigt at bide mærke i, at det ikke er alle som kan modtage denne internethastighed.

Internet med en hastighed på 100 Mbit/s

Det er de færreste husstande, som har brug for en internetforbindelse på 100 Mbit/s. Medmindre du har en meget stor familie, der alle bruger internettet til at streame højkvalitets-tv på samme tid, så er der ingen grund til at investere i en så høj internethastighed. Denne hastighed kan kun opnås via COAX eller fibernet, hvilket er typer af internet som de færreste danskere kan få.

Upstream og downstream

Inden du beslutter, hvilken hastighed du har brug for, er det en god idé at forstå bredbåndsudtrykkene.

 

Din hastighed opdeles i to dele, henholdsvis upstream og downstream. Upstream angiver hvor hurtigt du kan uploade ting, eksempelvis billeder på Facebook eller videoer på YouTube. Downstream derimod angiver, hvor hurtigt du kan hente ting ned fra internettet. Dette gælder for eksempel, når du skal loade en hjemmeside.

 

Typisk er uploadhastigheden væsentligt lavere end downloadhastigheden, da de fleste mennesker ikke har brug for at uploade specielt meget.

Typer af internettjenester

Der er 4 generelle typer af internet, som man kan benytte sig af i Danmark;
DSL, satellit, fiber og COAX.
DSL er den mest gængse i Danmark og leveres til 98% af befolkningen. DSL, som er traditionelt internet leveret på kobberkabler, er samtidig en af de langsomste forbindelser i Danmark. COAX bliver leveret i gennem telefonstikket og har potentiale til at levere op til 1.000 mbit/s. Mange danskere har i dag COAX, da YouSee blandt andet leverer denne teknologi.


Satellit kan leveres til alle, da der ikke kræves kabler gravet ned, men at du i stedet får internetforbindelsen fra en satellit. Fiber er det klart hurtigste og bedste internet i Danmark. Det er samtidig langt fra alle der har adgang til fiberinternet, da der er meget få kabler gravet ned i Danmark. Det bedste ved fiberinternet er, at man ikke deler båndbredden, modsat DSL og

You need to be logged in to comment
There are no comments yet...