Drop de små udgifter i hverdagen og opbyg en stor formue

David Poulsen 06/02-2020

Overskriften lyder måske lidt click-bait-agtig, men det er absolut ikke hensigten. Jeg er stensikker på, at man kan opbygge en solid formue ved hjælp af sund fornuft, disciplin og at kunne bruge disse to ting til at droppe små, variable udgifter i hverdagen. Det kunne eksempelvis være kaffedrikkeriet. I dette indlæg vil jeg gennemgå, hvordan du kan opbygge din kommende formue - endda under studietiden hvor budgettet som regel er stramt. 

 

Læg et budget

 

Det første smarte træk er at lægge et solidt budget for måneden. Regninger og uforudsete udgifter kan nemlig slå din økonomi ud. Det behøver de dog ikke at gøre, hvis du er på forkant med det og er godt forberedt med et budget. Derfor er det en god idé at tænke et år frem i forhold til dine indtægter og udgifter. 

Indtægter er relativt simpelt som studerende. Her har du din faste SU og eventuelle indtægter fra et studiejob. Det kan selvfølgelig variere efter, hvor mange timer du er på arbejde den ene måned sammenlignet med den næste. Derfor er det bare vigtigt, at du opdaterer dit budget i slutningen af måneden, når du får din lønseddel. Det er åbenlyst også vigtigt, at du trækker skat fra i dit budget, så du tager højde for det beløb, du rent faktisk har til rådighed. 

Dine faste udgifter er det næste, du skal angive i dit budget. De faste udgifter er typisk husleje, forsikring, vand, gas, el, transport, kontingenter, mobiltelefoni og bredbånd eller andre faste abonnementer. Disse kan du let overvåge i din netbank og tilføje til budgettet. De fleste faste udgifter afregnes månedsvist, mens andre afregnes en gang i kvartalet eller på årsbasis. Det kan være en god idé løbende at lægge penge til siden til fremtidige regninger pr. år eller i kvartalet. På den måde er du forberedt, når regningen kommer. 

De variable udgifter er især noget, du selv kan påvirke ved at op- eller nedjustere disse. Det er udgifter såsom mad, tøj, ferie, medicin, frisør, hygiejne og skønhedsprodukter og så videre. Her kan du eventuelt kigge på, hvad du tidligere har brugt på variable udgifter og beregne et gennemsnit. På den måde ved du, hvor meget du skal regne med at bruge fremadrettet. I den analyse kan du kigge nærmere på, hvor du har mulighed for at skære ned og spare penge. Her vil jeg særligt lægge vægt på kaffedrikkeriet og andre lignende vaner, man som studerende har.

 

Skær ned på de variable udgifter og brug dit overskud på investeringer

 

Lad os antage, at du drikker en caffe latte (eller tilsvarende) 5 gange om ugen. Denne koster i gennemsnit 35 kr. herhjemme. Dette vil i alt blive 9.100,- om året. Det er måske en anelse højt sat, men hvis du er kaffedrikker og ofte sætter pris på en god kop kaffe udefra, så er det ikke urealistisk, at man hurtigt kommer over 5.000 kr. om året. Hvis du lige nu dropper kaffedrikkeriet og lægger de penge til siden i løbet af hele året, kan du opbygge en rigtig solid formue. Endnu bedre ville det være, hvis du allerede havde pengene lige nu og kunne investere dem allerede i morgen. På den måde kan du nemlig komme i gang med at lade renters-rente effekten arbejde for dig. 

Renters-rente fungerer nemlig rigtig godt, når du skal bygge en formue på baggrund af en opsparing. Særligt hvis du er tålmodig og modstår fristelsen om at sælge potentielle aktier, som har gevinster kortsigtet. Kort sagt betyder renters-rente, at du geninvesterer det afkast, du potentielt får på din investering. Derfor bliver dit afkast år efter år potentielt meget højere, hvis du først opnår et positivt afkast. På lang sigt kan din investering på 5000-10000 kr. altså blive meget værd, hvis du lader renters-rente effekten arbejde for dig.

 

Se blot nedenstående tabel:

Kilde: nord.investments

 

Denne tager udgangspunkt i gennemsnitsprisen på en kop kaffe på 35 kr. og et potentielt, gennemsnitligt afkast på 6 %, samtidig med at du investerer kontinuerligt (10.000-12.000 kr.) én gang om året. Det kan altså blive en god forretning for dig, hvis du har hjernen det rette sted og er disciplineret. 

 

Hvordan kommer man i gang? 

 

Det kan være rigtig svært at komme ud af starthullerne, når det kommer til investering. Jeg kan anbefale at læse dette indlæg, som kan hjælpe dig i gang, og ellers bør du se mere på investeringsplatforme såsom NORD.Investments, June, Saxo Bank eller noget helt fjerde. Du kan også overveje at læse bøger forud for din første investering. Her kan, “Den Tålmodige Investor” af Helge Larsen, blandt andet anbefales. Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i markedet og din potentielle investering, før du gør noget. Men uanset hvad kan du allerede starte i dag eller i morgen med at droppe kaffedrikkeriet, smøgerne, gamblingen, den daglige croissant eller noget andet, som på sin vis er unødvendige variable udgifter. Det vil give dig luft til en opsparing, hvor du kan opbygge en meget stor formue på sigt. Jeg håber, det kunne være med til at hjælpe dig på vej!

 

 

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar
Der er endnu ingen kommentarer...
Studiz ApS ©
Kundeservice: (+45) 71 99 75 20