Råd til at håndtere eksamensstress

Pernille Thorup 15/12-2015

Jeg ved ikke faktisk ikke, om jeg er den rigtige til at skrive dette indlæg, da jeg måske ikke altid håndterer eksamen på bedste vis, men jeg har da et par tips, jeg håber, der kan hjælpe jer.

Jeg går på 5. semester pt, og det er ikke en ”walk in the park”. Jeg har 5 fag, som skal afsluttes, og to af dem med mundtlige forsvar. Det kan godt være lidt stressende, for man skal nå at skrive opgaver, læse, lave gruppearbejde, afvikle eksaminerne og have et liv ved siden af.

Jeg vægter det ”at have et liv ved siden af”, for selvom jeg godt vil klare mine studier godt, så skal der være plads til at være social og arbejde.

 

 

Skab overblik

Under eksamensperioder er der rigtig mange ting at se til, og det er ikke altid til at overskue. Derfor er mit første råd at lave en plan. Denne plan må meget gerne være visuel, om du så bedst kan lide det i papirform eller på computer. Få et overblik over, hvilke eksaminer du skal til og hvornår. Det næste skridt er derefter at skrive ned, hvilken eksamensform de forskellige eksaminer er. Er det en skriftlig hjemmeopgave? En skriftlig på skolen? En mundtlig eksamen eller andet?

Når du har gjort dette, har du et bedre overblik over situationen og skal ikke gå og huske på en masse datoer og eksamensformer.

Du kan godt inkludere i din plan, hvad du gerne vil have lavet og læst op på, men vær forberedt på, at du ikke nødvendigvis når alt det, du havde regnet med. Tiden kan pludselig løbe fra en, og det sker ikke kun for dig, men stort set alle studerende. Så slå koldt vand i blodet og husk at trække vejret.

 

Hold fri

Når eksamensperioden går i gang, er det vigtigt ikke at lukke sig ind i sin egen lille hule. Husk, at det er okay at holde fri, om det så er en hel dag, en weekend eller bare en halv time. Jeg plejer at sætte pris på at komme ud fra min lille eksamenshule, især at mødes til en kop kaffe med en veninde er et hit. Det er ikke noget, der behøver at tage hele dagen, og samtidig er det kvalitetstid, hvor du kommer ud og får snakket med andre mennesker. Derudover er jeg ikke sådan en person, der sætter helt sit liv på pause. Jeg tager stadig på arbejde og snupper gerne en bytur eller to. Der skal være plads til at holde fri – også til en bytur med lidt for meget tequila!

 

Find et fristed

Jeg går til volleyball i min fritid, og det kan helt klart anbefales at komme ud og bruge kroppen på noget, du godt kan lide. Jeg har gået i fitness før, men det hjalp mig ikke vildt meget under eksamensperioder, for jeg kunne jo sagtens løbe på løbebåndet og tænke over alle de ting, jeg skulle lave, og alle de ting, jeg burde have lavet. Når jeg derimod er til volley, har jeg mit fulde fokus på dét, og det bliver dermed et fristed for mig. Så hvis du har sådan et fristed, så brug det endelig, når det hele stiger dig til hovedet.

 

Ja, det var jo ikke konkrete tricks til, hvordan du kan blive bedre til eksamen, men mere, hvordan du overhovedet kan overskue at skulle til eksamen. Det er vel også det første element, der skal være på plads for at få et godt resultat..

 

Held og lykke!

 

//Pernille Thorup

You need to be logged in to comment
There are no comments yet...