Tre essentielle sproglige facetter i skriftlige opgaver
Skriftlig fremstilling er en afgørende faktor for bedømmelsen af specialet, bachelorprojektet og andre akademiske opgaver. Desværre har mange studerende en tendens til at tænke fagligt indhold og skriftlig fremstilling som to mere eller mindre separate størrelser. Således kan man høre studerende sige med sikkerhed i stemmen at man “venter med korrekturlæsning af specialet til man er helt færdig”, eller at “selvom XYZ sætning virker til at være umulig at forstå, er den nødvendig for opgavens røde tråd”.
I stedet kunne mange studerende have stort udbytte i at tænke fagligt indhold og skriftlig fremstilling som tæt forbundne størrelser. Det kan egentlig siges meget enkelt: Desto stærkere du er i det faglige indhold desto bedre kan du fremstille det skriftligt. Og omvendt: Desto stærkere den skriftlige fremstilling er, desto bedre fremstår det faglige indhold.
Men hvordan opnår man denne balance mellem en dybsindig, eksakt faglighed og en virtuos skriftlighed? Foruden masser af erfaring findes tre hovedingredienser, som du bør holde in mente når du udarbejder dit speciale, bachelorprojekt og andre akademiske opgaver.
1. Klarhed
Helt overordnet demonstrerer skriftlig klarhed et håndfast greb om det tema der skrives om, samt en stærk formidlingsevne. Det er selvsagt besværligt når nu du skriver om videnskabsteoretiske forudsætninger for økonometriske modeller eller neurovidenskabelige forhold mellem resonansmønstre og interaktionsmønstre.
Derfor er det vigtigt at du koncentrerer dig om det du ved. Som nævnt udviser en velformuleret opgave som oftest også faglig indsigt. Det stammer ganske enkelt ud fra det forhold, at desto bedre du kender til det du skriver om, desto bedre kan du formulere det på skrift. Det gælder både begreber, kontekstualisering, problematisering og fortolkning. Hvis du ikke har tilstrækkelig viden, så tilegn dig viden inden du begynder at skrive dit speciale, bachelorprojekt og studieopgaver generelt.
I samme henseende kan det være nødvendigt at du balancerer mikro, meso og makroperspektiv, uden at gøre dig altomfavnende udskejelser. Som udgangspunkt tager akademiske opgaver grund i specifikke tematikker og problemfelter, og du bør derfor passe på med at “rage for højt eller bredt”. Omvendt kan det være svært at påvise relevansen af en alt for snæver problemstilling som ikke kan overføres til mere end givne partikulære forhold i opgaven.
Sagt på en anden måde: Lad være med at tro du kan skrive speciale eller bachelorprojekt om forholdet mellem kapitalisme og økonomisk ulighed. Skriv i stedet, eksempelvis, om de i 2012 Socialdemokratisk frembragte velfærdspolitiske ændringer, og deres betydning for lavindkomstgrupper i Danmark. Indkredsning bevirker ikke blot et mere overskueligt tema og problemfelt, men også hvor svært eller let det er at skrive klart og forståeligt om et emne.
Skriftlig klarhed består altså i høj grad i en balance mellem velkonstrueret argumentation og formidlingsmæssig letlæselighed. Problemet er bare at denne balance i sig selv kan forekomme højtragende og svær at opnå. Foruden en god indkredsning kan balancen hjælpes godt på vej ved at undgå følgende to grammatiske fejlkilder som alt for ofte forstyrrer formidlingen i specialer, bachelorprojekter og andre studieopgaver:
Forkert brug af stedord ifht. deres forudgående navneord og subjekt.
Når man flyver fra paragraf til paragraf er man indimellem så indforstået med det man skriver, at man kan begå fejl når man refererer til forfattere, teorier, begreber, statistikker o.l. Overvej følgende eksempel:
“OECD har længe opinieret for positive effekter ved frihandel… Deres argumenter består ofte i…”
Problemet her er at “Deres” kan fremstå som en mere eller mindre arbitrær reference. Derfor er det bedre at bruge “Organisationens argumenter består...”, da der således refereres mere retvisende til det forudgående subjekt, OECD.
Forkert sammenknytning af subjekt/subjektled og verber
Ovenstående problemstilling optræder også i en anden grammatisk variant. Overvej følgende eksempel:
“Astrofysikere har igennem en traditionsrig historik akkumuleret enormt detaljeret viden om bestemte mønstre i himmellegemernes beskaffenhed. Fra det antikke Grækenlands tid og sandsynligvis før har man således, via filosofien først og naturvidenskaben senere, forsøgt at gøre sig mere eller mindre succesfulde gisninger. De forsøger ved hjælp af en stringent metodisk tilgang at nærme sig sikker og reproducerbar genkendelse af disse mønstre…”
I ovenstående eksempel kan “De forsøger ved hjælp af…” se ud til at referere både til Astrofysikere og de antikke grækere, eller til begge. Desuden kan det være svært at gætte hvem “man” er, som har forsøgt at gøre “sig” succesfulde gisninger. Denne form for fejlagtig sammenknytning af subjekt, stedord og verber influerer på sætningers klarhed og kan forstyrre læsningen.
Derfor ville det her være bedre at bruge “Astrofysikere… Fra det antikke Grækenlands tid og sandsynligvis før har mennesket således… forsøgt at gøre sig… Astrofysikere forsøger ved hjælp af en stringent…”.
2. Præcision
Tommelfingerreglen her er ganske simpel: Skriv så vidt muligt korte, klare sætninger. Det er et krav i akademisk arbejde at man argumenterer uden redundans. Tilsyneladende paradoksalt har flere af historiens “store tænkere” haft seriøse brister i forhold til dette.
Tilsyneladende, for som de fleste studerende oplever før eller siden kan det virke enormt besnærende at forsøge at pakke hele den gode ide ind i én enkelt sætning. Det resulterer alt for ofte i selvmål. Overvej eksempelvis følgende sætning fra filosoffen Immanuel Kants “Grundlegung zur Metaphysik der Sitten”:
“And then nothing can protect us against a complete falling away from our Ideas of duty, or can preserve in the soul a grounded reverence for its law, except the clear conviction that even if there never have been actions springing from such pure sources, the question at issue here is not whether this or that has happened; that, on the contrary, reason by itself and independently of all appearances commands what ought to happen; that consequently actions of which the world has perhaps hitherto given no example—actions whose practicability might well be doubted by those who rest everything on experience—are nevertheless commanded unrelentingly by reason; and that, for instance, although up to now there may have existed no loyal friend, pure loyalty in friendship can be no less required from every man, inasmuch as this duty, prior to all experience, is contained as duty in general in the Idea of a reason which determines the will by a priori grounds.” (407-408; eller s. 75-76, engelsk oversættelse af H. J. Paton)
163 metafysisk vildfarne ord i én sætning. Av. I og med du som studerende ikke skal figurere filosof i elfenbenstårnet, er der en vigtig tommelfingerregel som kan hjælpe dig med at skrive koncist:“Kill your darlings!”.
Udtrykket tilskrives fejlagtigt beatdigteren Allen Ginsberg, men stammer faktisk fra en forelæsningsrække om skrivekunsten på Cambridge universitet, afholdt af forfatteren Arthur Quiller-Couch. Udtrykket har stor anvendelse i akademisk arbejde, fordi studerende sjældent begår fejl på grund af manglende engagement - tværtimod kan studerende have enormt svært ved at løsrive sig fra bestemte problemer eller teorier.
Derfor kan det hjælpe din skriftlige fremstilling meget hvis du går nøgternt til værks. Det er er dog lettere sagt end gjort. Ofte kan man få følelsen af, at man er nødt til at gå på kompromis med centralt indhold, når man sletter eller omskriver afsnit og sætninger man er personligt investeret i. Det kan i denne forbindelse være en stor hjælp at få et nyt par øjne på teksten. Dine venner, din familie eller en professionel korrekturlæser er ikke involveret i din opgave på samme måde som dig og læser heller ikke teksten på samme måde.
De kan derfor give et bud på hvor din skriftlige fremstilling udviser svagheder, hvor argumentationen er svær at følge o.l. En professionel korrekturlæsning af speciale, bachelorprojekt og andre studieopgaver er dog at foretrække hvis du virkelig vil have en nøgtern gennemgang af sproget i din opgave, for det er sjældent at venner og familiemedlemmer har fuldkommen styr på grammatiske og stilistiske regler.
3. Mådehold
Den akademiske genres stilistik abonnerer på moderation som skriftlig fremskridtsfaktor når resultater, fortolkninger og konklusioner skal angives og diskuteres. Her er der tale om en mulig problemstilling hvor mange studerende spænder ben for sig selv. Alt for højtfavnende postulater og “resultater” angives for at gøre specialet eller bachelorprojektet mere “spændende”.
Det samme gælder når relevansen af specialets eller bachelorprojektets vinkling og problemfelt afgrænses. I stedet for at holde en sober tone antager den studerende at litteraturens, eller den studerendes egen mere eller mindre uudtalte opfattelse af et problem, skaber relevansen.
For vejleder og bedømmer fremstår sådanne foregribelser som en demonstration af svaghed i specialet, bachelorprojektet og andre studieopgaver. Her gælder dogmet “Show it - don’t tell it” altså. Lad argumentationen og opgavens fremdrift være overbevisende i stedet for at krydre med superlativer og halvtomme fortolkninger af sagens natur. Hvis du lader opgavens opbygning og fremskridt tale for sig selv, vil din behandling af dit problemfelt og dine resultater også fremstå langt mere overbevisende for vejleder og bedømmer.
Help with helping your friends and fellow students:
Related articles
GUIDE: Alt du skal vide som lejer af en studiebolig
Sidder du allerede nu og kigger på studiebolig tæt på den uddannelsesinstitution, du lige har, eller snart skal, søge ind på? Så vil jeg anbefale dig at læse med videre her. Hvert år er der tusindvis af nye studerende, der flytter ind mod de større byer for at påbegynde deres videregående uddannelse. I dette blogindlæg dækker vi alt det...
Read more...
Overvejer du et studiejob?
Står du og overvejer et studiejob? Så læs videre med her! Hvad tænker du, når jeg siger studiejob? Måske tænker du på studiejob som i et supermarked, i Normalt eller noget helt trejde? Men et studiejob er meget mere end det! Det vil gavne dig og din fremtid at finde det helt rette studiejob, som passer til din uddannelse. At have et studiejob...
Read more...
Vi har forbedret den klassiske studieret!
Den dødkedelige studieret.. ikke så kedelig mere? Det er den klassiske... kan du gætte hvilken ret det er? Jeg vil alligevel lige give dig nogle hints. Så, den er nem, den er hurtig, men tit ret kedelig og spise. Det er en kendt ret og den er populær blandt studerende. Har du gættet det endnu? Det er rigtigt! Det er den klassiske pasta med...
Read more...
Månedens sparetip - En mands skrald, er en andens mands guld
I sidse uge delte vi tre sparetips fra Lousie, på vores Instagram. Louise er selv studerende, har to børn og deler ud af hendes hverdag under navnet @thitbandit på Instagram. I dette blogindlæg vil vi tage fat på én af hendes råd, som lyder: ”Sælg ud af alt det du ikke bruger. Reglen herhjemme er, at når noget nyt kommer ind, skal noget...
Read more...
Studerende og rejseforsikringer
Guide til rejseforsikringer Det kan være svært at vide, hvilke rejser man skal på i fremtiden. Men sagen er, at hvis du allerede ved at du kun skal på en enkelt sommerferie hvert år, så er det for dyrt at betale for en årsforsikring. Men hvis du derimod både ved du skal på skiferie, sommerferie og en weekend til London med kæresten, jamen så kan...
Read more...
Drop de små udgifter i hverdagen og opbyg en stor formue
Overskriften lyder måske lidt click-bait-agtig, men det er absolut ikke hensigten. Jeg er stensikker på, at man kan opbygge en solid formue ved hjælp af sund fornuft, disciplin og at kunne bruge disse to ting til at droppe små, variable udgifter i hverdagen. Det kunne eksempelvis være kaffedrikkeriet. I dette indlæg vil jeg gennemgå, hvordan du...
Read more...
Spar penge som ny lejer ved studiestart
Studiestart betyder ofte en stresset tid for mange. Og en dyr tid. Der er bøger, sociale arrangementer og madpakker, som skal betales. Skal du flytte i lejlighed på samme tid? Så kan pengene hurtig få ben at gå på. Men der er faktisk mulighed for at spare en del, hvis du er opmærksom ved indflytning. Hvis du står og skal flytte i lejlighed for...
Read more...
Sådan undgår du den høje pris på bilforsikring for unge
Som ungbilejerer detutrolig svært at opnå en fordelagtig pris hos forsikringsselskaberne, fordi man har meget lidt erfaring - eller anciennitet, som det kaldes. Jo kortere tid du har haft en bil eller en bilforsikring, jo dyrere vil din bilforsikring også være, men der er en metode, hvorved du kan spare op til 30% på din forsikring. Få en boks,...
Read more...
Julebag på den lette måde: 5 lækre opskrifter du kan lave i juledagene
Man behøver ikke at være en knag i køkkenet for at lave julegodter! Vi har her samletnogle lækre og lette opskrifter til dig, så du også har noget hyggeligt at give dig til i juledagene. Pebernødder a la Lagkagehuset Ca. 250 stk. Opskriften på årets bedste pebernødder kommer fra Ole Kristoffersen fra Lagkagehuset. Lav hele portionen – der...
Read more...
6 ideas for a creative DIY Christmas
Christmas is here. We have therefore made a list on how you can make your December cosy and enjoyable. Find inspiration for the best Christmas traditions with decorations, gift wrapping, markets and candies. 1. DIY Christmas Decorations Spend a day with your family. Go and find paper, scissors, pearls, glue and other fun stuff. Cut out...
Read more...
5 tips til dig der skal til at studere
Studiestart nærmer sig for mange nye studerende, og det kan være svært både at orientere sig i forhold til en ny og ukendt by, i forhold til at skulle skabe relationer til nye mennesker, og samtidig finde ud af, hvordan det hele hænger sammen på studiet. Derfor giver vi dig 5 tips til hvordan du kan gebærde dig. 1. Klæd dig rigtigt på til...
Read more...
Den smarte måde at komme til og fra studiet på
Er du træt at cykle frem og tilbage til studiet, men vil gerne have fornemmelsen af den friske luft, og den opfriskende følelse der medfølger? I takt med af teknologien indenfor batterier udvikler, sig så kommer der nemlig en lind strøm af helt nye elektriske køretøjer. Nogle af dem er bare blevet mere effektive, og nogle af dem er ganske...
Read more...
Forsikring til studerende – hvordan er du dækket?
Mange studerende vælger at leje et privat værelse, da prisen på et værelse er mere overkommelig end for en lejlighed, når man er på SU. Men når du er en del af en andens hjem, så står du ikke kun til ansvar for dine egne ting. Du er også ansvarlig for de ting du bruger, selvom din lejer ejer dem. Dette er vigtigt at huske, så du ikke får...
Read more...
Bilforsikring til unge - Her får du den billigst!
For mange studerende kan en bil være fristende, så man sparer de lange busture til og fra sin uddannelse. Men selvom du finder en bil til en rigtig god pris, skal du samtidig have en forsikring, hvis uheldet er ude, og du bliver involveret i et færdselsuheld. Forsikringen til bilen kan komme til at koste dyrt, især for unge. Hvorfor er...
Read more...
Gode råd til, hvordan du som studerende tilbagebetaler dit lån
Har du ligesom mange andre optaget et SU-lånfor at tage et sabbatår i udlandeteller lignende,og står du nu med en stor gæld? Eller står duog overvejer at optage et lån til et enkelt semester i udlandet? Så er det rart at have nogle tips med på vejen, så du kan tilbagebetale det hurtigst muligt. Herunder får du mine tre råd til at finansiere dit...
Read more...
Hvad er det bedste mobilabonnement til studerende?
Rækker SU’en ikke til et ordenligt mobilabonnement? Mobilmarkedet kan være uoverskueligt og besværligt. Dette betyder, at mange studerende ikke skifter deres mobilabonnement, fordi det er for vanskeligt. Derfor kan de studerende oftest spare rigtig mange penge på deres mobilregning. Herunder kan du finde det billigste mobilabonnement til netop...
Read more...
Hvordan kommer omlægningen af SU-systemet til at påvirke dig.
Tirsdag d. 30 august fremlagde regeringen sin helhedsplan 2025. Denne helhedsplan indebar markante ændringer i SU-systemet. Men hvordan vil disse ændringer påvirke dig som studerende, hvis forslaget bliver vedtaget. Hvis forslaget bliver vedtaget, får det ikke betydning for dig, hvis du altså er startet med at studere. Men hvis du overvejer, om...
Read more...
Et "hemmeligt" våben til eksamen
Kender du følelsen af, at man bliver nervøs når eksamen nærmer sig, og at der er så meget, manskal have læst for at genopfriske tidligere emner? Jeg ved, hvad du føler, for jeg var i sammesituation, da jeg gik på gymnasiet. Jeg ville ønske, jeg havde kendt til Restudy, da jeg kunne have sluppet for at læse det, der føles som 1000-vis af sider. ...
Read more...
En alternativ vej til mit drømmejob
Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at jeg sidst har skrevet et blogindlæg på Studiz. Den helt ærlige grund er, at jeg simpelthen ikke har hafttid.Grunden til dette er, at jeg har været så heldig, at få mit drømmestudejob! Jeg er blevet ansat som konsulent ved Spinnaker Nordic, et AdWords Bureauet i Esbjerg, hvilket er uhyre relevant...
Read more...
Tanker fra en bachelor studerende
Jeg går på 6. semester på International virksomhedskommunikation og engelsk, og det betyder, at det er bachelor-tid. Jeg er lige så lige kommet for alvor i gang med mit bachelor projekt og har lagt mærke til en deltanker/følelser som strejfer forbi i dette forløb, som jeg lige ville dele med jer :) 1. PANIK - Jeg har jo ikke valgt et specifikt...
Read more...
8 måder at spare penge på byturene
December betyder julefrokoster, og julefrokoster fører tit til byturer. Det kan hurtigt ende ud i en presset tegnebog og ikke mindst en nervøs bankrådgiver i røret. Færre penge på kontoen betyder også færre penge til regninger og mad - og så langt rækker SU’en altså heller ikke. Derfor er du måske interesseret i nogle tips til, hvordan du kan...
Read more...
Råd til at håndtere eksamensstress
Jeg ved ikke faktisk ikke, om jeg er den rigtige til at skrive dette indlæg, da jeg måske ikke altid håndterer eksamen på bedste vis, men jeg har da et par tips, jeg håber, der kan hjælpe jer. Jeg går på 5. semester pt, og det er ikke en ”walk in the park”. Jeg har 5 fag, som skal afsluttes, og to af dem med mundtlige forsvar. Det kan godt være...
Read more...
Du ved det er eksamensperiode når
1. Du hellere vil gøre rent end at skrive dit metodeafsnit. Alle overspringshandlinger er tilladt, når du er gået i stå med opgaven. 2. Du graver dig ned i en uge, hvor du kun vender tilbage til samfundet, når du skal have indkøbt lidt mere cola/kaffe/energidrik/pizza/slik (indsæt selv dit foretrukne study drug her). 3. Du konstant har dårlig...
Read more...
Sommerens fineste Ebay fund
Foto: ebay.com Sommeren står for døren, og forhåbentlig bliver det snart varmt nok til at trække i shortsene og sandalerne! Som studerende er jeg altså ret vild med Ebay, da man kan finde nogle virkelig fine ting derinde til priser, som selv studerende kan være med på! Her er nogle af mine forårsfavoritter fra Ebay. Skal man tro Vogue og de...
Read more...
Spar penge på forsikringerne
Jeg er studerende, og det betyder, at jeg får udbetalt lidt over 5.000 kr. om måned. Derfor bruger jeg megettid på, at kunne spare penge hver måned. En af de ting, som jeg fandt ud af, at jeg kunne spare penge på,var mine forsikringer. Jeg har i dag 2 forskellige forsikringer, nemlig indbo- og ulykkesforsikring. Jeg fandt ud af, at disse to...
Read more...
3 tips til, hvordan du sparer penge i supermarkedet
Opdagede du ligesom jeg, hvor dyrt mad egentlig var, da du først flyttede hjemmefra? Jeg kom fra min mors kødgryder, og skulle lige pludselig selv betale for maden til aftensmad, madpakke og morgenmad. Jeg er en person, som altid har gået op i økonomi. Har altid lagt et budget og holdt styr på, hvad jeg egentlig bruger mine penge på. Da jeg...
Read more...
Sådan sparer du på tøjbudgettet
Det er de færreste studerende, der har mulighed for at sætte særligt mange penge af til tøj hver måned. Hvis man vil overholde sit budget er det vigtigt, at man får det optimale ud af sit rådighedsbeløb. I denne artikel vil du kunne læse en række skarpe tips til, hvordan du får mest muligt ud af dit tøjbudget. 1. Køb tøj online med rabatkoder....
Read more...
Blogs til studielivet
Foto: trepscore.com Blogs er populære som aldrig før og der findes et væld af bloggere derude. Efterhånden som den mere professionelle blogging har udviklet sig til et ret lukrativ erhverv, har indholdet også ændret sig. Mange af de professionelle bloggere tjener mange penge og lever derfor et lidt mere luksuriøst liv end os andre....
Read more...
Kom billigt frem med Rødbillet
Mange kender nok allerede Rødbillet. Rødbillet er et busselskab, der i omkring et år har leveret billig transport mellem blandt andet København og Aarhus. Busserne kan rent tidsmæssigt ikke hamle op med eksempelvis DSB, men det kan priserne til gengæld, de ligger nemlig for studerende på minimum halvdelen og helt ned til en tredjedel af...
Read more...
Byt din taxa-bon – spar penge
Aarhus kan være en dyr by at køre taxa i, da der forekommer mange lyskryds inde omkring centrum. Mange sparer pengene og hopper på cyklen, men i nogle tilfælde kan det være nødvendig, at tage en taxa. En god måde at spare penge her er, at dele taxaen og regningen med andre. Men faktisk kan man også spare penge senere ved at gemme sin taxa-bon. ...
Read more...
Spar penge på transport
På trods af, at jeg har travlt med studiet, så blev der lige tid til et blogindlæg. Denne gang vil jeg forklare lidt omkring transport i det store byer, og hvad du kan gøre for at spare penge. Transport kan hurtig blive en stor post i budgettet, og da det ikke er nemt at ændre transportpriserne, skal man tænke sig lidt om. Det kommer nok ikke...
Read more...
Tænk dig om, før du vælger at modtage SU-Lån
Det har lige været den 30 juli, hvilket betyder, at alle der har søgt ind på en videregående uddannelse, har fået svar på, om de er kommet ind eller ej. Det betyder også at den store boligjagt er gået ind, men først og fremmest skal studerende have økonomien til at hænge sammen. Når man starter på en videregående uddannelse er man ofte...
Read more...
Boligstøtte – Lidt ekstra til dig hver måned
Har du ikke fået søgt boligstøtte endnu, takker du nej til lige i underkanter af 1.000 kr. hver måned. Vel og mærket 1.000 skattefrie kroner. Det er meget ekstra at have hver måned, når man er på SU. Boligstøtte er et tilskud til din husleje og bliver udbetalt af Udbetaling Danmark. Det er ikke alle, der kan få boligstøtte, og der er forskel på,...
Read more...
Så er det igen tid til loppemarked!
Jeg er vild med genbrug! Generelt er jeg optaget af hele tanken bag det at genbruge, hvor man får mulighed for at give ting, der får betød noget for andre ny værdi. Foråret er i høj grad loppemarkedernes tid, og de popper for tiden op overalt i landet. På de fleste loppemarkeder kan man finde alt fra gammelt børnelegetøj til antikke møbler og...
Read more...
Spar penge på tandlægen
Jeg har selv lige været igennem møllen. Sidste sommer fik jeg kirurgisk fjernetmine visdomstænder, og denne sommer stod de resterende visdomstænder såfor skud.Og hvis jeg skal være ærlig, ved jeg ikke hvor det gjorde mest ondt – i mundeneller i pengepungen. Det lyder umiddelbart om en operation som er dækket afdet offentlige – think again. Det...
Read more...